Torvkoner

«Fra min barndom»

 

Torvkoner

Skulptur i bronse med mange navn: ”Fra min barndom”, ”Kommunikasjon” og ”Torvkoner”.
Høyde 2 meter. Skulpturen som tidligere var plassert utenfor Sarpsborgs hovedpostkontor fikk i 2020 en ny og ærefull plassering i Kulåsparken i Sarpsborg.

”Torvkonene –Gjennombruddet

Da Torvkonene kom til Sarpsborg, hadde folk tatt finstasen på:

Kunst er ikke å gi folket noe man skal gremmes over. En viss krets av såkalte kunstnere bør heretter presentere sine ”verk” innom sin egen krets. La oss for fremtiden være forskånet for noe liknende i vår by.

Torvkonene er Birthe Maries debututsmykking. Bronseskulpturen som har stått utenfor Hovedpostkontoret i Sarpsborg siden 1979, skapte så mye storm da den kom at selv de mest seigliva sarpingene skalv av skrekk.
Lokalavisene ble fylt til randen av sinte leserinnlegg, og ifølge en av dem burde ”makkverket” plasseres på ”en holme der ingen alminnelige mennesker ferdes”. Morgenbladet omtalte møtet mellom menig mann og kunsten som ”Kultursjokk i Sarpsborg”, mens hovedstadsavisene viste munter interesse for det hele.

At Torvkonenes føtter var enorme og hodene små, kan ha satt mang en pensjonert torvkone i spinn, men det gjorde i det minste (ifølge Morgenbladet) at de kunne gå under betegnelsen ”moderne kunst”. Intet så galt at det ikke er godt for noe, altså.

Det var den verste stormen østfoldmåkene hadde sett på uminnelige tider, og midt oppe i alt dette stod Torvkonene trauste til tross. For skulpturens plass var nettopp her utenfor Posten, ved torvet – de opprinnelige torvkonenes arbeidsplass. Her var det mildt sagt takhøyde så det rakk, og her hadde skravla tross alt gått i ett siden den aller første nepa ble hakket og pakket.”
Eva Løveid Mølster

TORVKONENE het opprinnelig FRA MIN BARNDOM. De var et forsøk på å visualisere mitt første minne av å være med mormor og venninden hennes på handletur. Jeg kan ikke ha vært mer enn 3-4 år. Jeg ser dem for meg ivrig gestikulerende høyt der oppe mot himmelen.
Skulpturen har også et annet minnebilde langt, langt i bakgrunnen; Stonehenge. Vi var der en gang i min barndom mens området fremdeles var åpent for almen ferdsel.

 

Foto: Torgny Skogsrud
KOMMUNIKASJON på sin nye plass i Kulåsparken flankert av ordføreren i Sarpsborg Sindre Martinsen-Evje og Birthe Marie Løveid

Bilder