Dronning Astrid

Kulåsparken,
Sarpsborg Kommune 

Dronning Astrid

Den svenske prinsessen Astrid Olofsdatter var antakelig bare 19 år da hun ble gift med Olav Digre (senere Olav den Hellige) i Sarpsborg i 1019. Astrid er frilledatter og halvsøster til Olof Skötkonungs ektefødte datter Ingegjerd som ble giftet bort til Jaroslav, storfyrsen i Kievriket. Søstrene må ha vært omtrent like gamle og de hadde mye kontakt gjennom hele livet. De var begge kjent for å være kloke og gode og dyktige til både å dempe og løse konflikter som mennene var flinke til å skape….
Ingegjerd ble helgen i den gresk-ortodokse kirken (da under navnet St. Anna) mens Olav ble helgen i den kristne.

Mellom to helgener fortjener dronning Astrid en hodering som kan assosieres med en krone eller kanskje en glorie. I hånden har den nyblivne dronningen en stor nøkkel. Nøkler kunne på den tiden være opp til 25-26 cm lange. Nøkkelen symboliserer det store ansvaret hennes status som dronning er. 

Nøkkelen til Norge – Norges nøkkel.  

Den unge Astrid tar dette ansvaret med stolthet, styrke og ro.
Hans-Ove Granath hadde ideen om nøkkelen og det er også han som har laget bade nøkkelen og nøkkelhullet. Det var naturlig å plassere nøkkelhullet i en bit av grunnfjellet som stikker opp i Kulåsparken og la Astrid stå ved siden av.

Snorre Sturlason sa om Astrid: ”Hun var en svært vakker kvinne og visste vel å velge sine ord, blid og medgjørlig og gavmild på gods. Da hun var voksen, var hun ofte hos sin far, og alle mennesker likte henne godt”.

Jeg har bevisst tonet ned det dronningaktige i henne og ville heller få frem den sterke, unge kvinnen hun må ha vært, uten å legge noe overdrevent heroisk i portrettet. Nøkkelen holder hun tett til brystet. Nøkkelen til Olavs hjerte, nøkkelen til Norges fremtid og nøkkelen til sin egen skjebne etter Olavs fall på Stiklestad i 1030.

Skulpturen ble avduket i forbindelse med 1000 årsmarkeringen i Kulåsparken 7. november 2019.

 

Bilder