Munchs Mødre

Til minne om Edvard Munchs mor Laura Cathrine Munch (1837 – 1868)
og hans tante, Karen Bjølstad (1839 – 1931), begge født i Fredrikstad.

Munchs Mødre

Dette er en skulptur til minne om Edvard Munchs mor Laura Cathrine Munch (1837 – 1868) og hans tante, Karen Bjølstad (1839 – 1931), begge født i Fredrikstad. En gave til Fredrikstad kommune under jubileumsåret Munch 150 fra Foreningen Munchs Mødre og Torill Stokkan. Avduket 25. oktober 2013. 

MUNCHS MØDRE var opprinnelig tenkt som et monument i full størrelse men uenighet om plassering førte til at hovedsponsor trakk seg. Oppdragsgiver valgte likevel å gjennomføre kunstprosjektet men da i mindre målestokk.

Om skulpturen

Edvard Munch har sagt:
«En kunstner må ha en kvinne som til alle tider står bak, og som på samme tid viser veien frem».

De to viktigste kvinnene i livet hans var moren Laura Cathrine og Karen, søsteren hennes. Moren døde da Edvard var liten gutt så tante Karen ble kvinnen som sto bak til alle tider. Hun ble 92 år.

Skulpturen er et lite tablå. I ”gulvet” er det risset inn et mønster, en månespeiling, etter tema fra Munchs billedverden. I det opprinnelige utkastet skulle dette ha vært en mosaikk med ulike stensorter.

I døren står tante Karen. Hun har nettopp sluppet Laura, Edvards mamma, ut på månespeilingen. Laura hjelper lille Edvard fram og ut i den verden som skal bli hans egen, Edvard Munchs verden…

Skulpturen handler om kvinnene. De er formet i bronse. Lille Edvard og døren er statister i fortellingen og er formet i syrefast stål. De representerer mulighetene, råmaterialet.

Tante Karen er hovedpersonen. En sterk og myndig kvinneskikkelse. Trygg og vennlig i sin rolle. Laura er mykere, mer sårbar.

Inspirasjonen til formen på lille Edvard er hentet fra en tegning der han minnes seg selv sammen med moren før hun døde:

Tablået i gips, sett ovenfra:

Bilder